Genetablering og ammestrejke

29-12-2018

Skrevet af Emely

Hej!

Jeg har en søn på 3 måneder. Jeg ammede ham de første to uger og gik derefter på flasken grundet personlige forhold. Ved siden af flasken hygge ammede jeg ham fordi jeg havde en ide om at jeg meget gerne Ville amme igen. For en måned siden besluttede jeg mig for at genetablere og nu har jeg endelig fået min mælk i en ok mængde tilbage igen. Men NU vil han på ingen måde tage fat og skriger når jeg ligger ham til og det har han gjort i en uge nu :-( jeg har efterhånden prøvet diverse råd :’( så jeg har virkelig brug for hjælp. Tak på forhånd. 

 

Kh. Emely 

Kære Emely.

Hvor er det flot, at du igen har fået etableret en fin mælkeproduktion på trods af en svær start.

Du skriver desværre ikke, hvad du har forsøgt indtil nu for at få din søn tilbage til brystet igen, så det kan jo godt være, at jeg kommer med råd her, som du allerede har prøvet.

Når han er så gammel (selvom han jo ikke er særlig gammel), så kan det godt være svært at få ham tilbage til brystet igen, da die-processen går fra at være instinktiv til at være en mere bevidst handling ved de 3-4 mdr.

Jeg tænker først og fremmest, at flasken enten skal helt væk med det samme, og der skal suppleres på anden vis, eller også skal der bruges paced bottlefeeding, når han får en flaske, så mælkeflowet ved brystet imiteres under flaskegivningen. https://www.youtube.com/watch?v=KY8ct80VqaE&t=105s&index=2&list=PLb4X2FNPtawuI855H5A2WJKxFFTcODDUk

En måde at supplere på, hvor han kun får mad ved brystet er med SNS-system. På den måde vil han også kunne få mælk med det samme, så han ikke skal vente på nedløbet, og når nedløbet så kommer, så kan man lukke for slangen, så det kun er din mælk, han får. https://www.youtube.com/watch?v=piBP7-x6HZs&t=10s&list=PLb4X2FNPtawtm3ip9UGmtVI9sRNJv_3pX&index=3

Du kan også forsøge med en sprøjte med mælk i, hvor du lægger den i mundvigen på din dreng, når han skal ammes, så du kan give ham lidt mælk med det samme han er ved brystet, og så fjerne den, når dit nedløb er i gang.

Derudover er ammeferie med masser af ro og hud mod hud også rigtig godt. Lad ham også sove sine lure hos dig i løbet af dagen. Her er der nemlig god mulighed for at prøve at få ham til at hapse på enten når han er halvsovende eller sover.
Lad ham også ligge mave mod mave på dig i laid back ammestilling imellem amninger med fri adgang til brysterne, så han har mulighed for at hapse på selv. Her er der også god mulighed for at gøre det hyggeligt med snak, smil og at lave ansigter (babyer kan godt lide at studere og efterligne ansigtsudtryk, Det er faktisk en af deres yndlingsbeskæftigelser), hvilket måske kan aflede ham fra det egentlige formål, så han hapser på uden at tænke over det.

Skulle det nu lykkes at få ham til at spise ved brystet, så kan du, når nedløbet aftager, lave brystkompressioner, for at fastholde ham i længere tid, da han så får lidt ekstra af den nemme mælk. Det er også en god metode til at øge din produktion yderligere, da du hjælper ham med at fjerne mere mælk fra brystet. https://www.youtube.com/watch?v=icEZcErKooY&t=15s&list=PLb4X2FNPtawslqXqH61bHuNuvSa4w4iJn&index=2

I hele den her proces er det vigtigt, at du er rolig og vedholdende, men selvfølgelig ikke til en grad hvor din søn bliver dybt ulykkelig, men vedholdende i fht. at afprøve igen og igen og igen ved hver eneste amning. Sørg også for, at gøre det så hyggeligt og behageligt som muligt for jer begge, så det også bliver en god oplevelse for ham at være ved brystet.

Skulle alting ende med, at han ikke vil tage brystet, så kan du overveje at malke helt eller delvis ud til ham. Hver eneste dråbe mm er guld værd, så selv den mindste smule, bare en teske fuld vil være gavnligt. Der er en Facebook-gruppe, der hedder pumpemor, hvor du kan søge støtte og råd fra andre mødre, hvis det er den vej, du vælger at gå.

Hvis du allerede har prøvet ovenstående, så skal du være velkommen til at ringe til en af vores ammerådgivere for yderligere sparring. Efter det store arbejde, du har haft, så vil vi rigtig gerne afsøge alle muligheder sammen med dig.

De bedste hilsner,

Camilla M. Olsen, Ammerådgiver ved Forældre og Fødsel