LoginForside Ammerådgiver telefonliste Ammebrevkasse Vil du være ammerådgiver? Godt at vide

Igangsættelse, fødsel, vestorm osv

LoginSpørg Jordemoderen


Emner:

Igangsættelse, fødsel, vestorm osv

Tilbage  Info   
2018-09-03

hej

Jeg fødte for 2,5 år siden mit første barn. Jeg gik over tid og blev sat igang da jeg havde gået 12 dage over tid. Jeg bliver indlagt fordi de synes der er for lidt fostervand omkring i datter. Jeg får piller og kl 02 starter veerne og de er slemme fra start. Jeg kommer ned på fødegangen og jeg får nærmest vestorm da jeg kommer derned, der er næsten ingen pause i dem. Min datter bliver født kl 5.50, næsten 4 timer efter veerne startede. 

Jeg bristede en del og måtte syes af en læge og en overlæge. Jeg havde efterfølgende ondt i næsten 3-4 måneder og hver gang jeg fik det tjekket har man ikke kunne se noget om hvorfor. Idag mærker jeg ikke meget til det men det har skræmt mig en del. Jeg fik at vide jeg kunne vælge kejsersnit næste gang. Passer det ? Mener den bristning jeg fik hed 3a. 

Min mand og jeg ønsker og få et barn mere men jeg er blevet skræmt af min datters fødsel. Jeg er bange for at det skal gå lige sp stærkt igen, jeg kunne jo slet slet ikke følge med så stærkt gik det og at jeg skal briste igen og jeg så vil få følger af det. Jeg kan ikke klare og se en fødsel  i tv eller noget uden jeg begynder og græde. Det er ikke glædes tåre. 

Mine spørgsmål er: 

Kan jeg vælge kejsersnit næste gang? 

Hvis jeg vælger og føde alm. Er der så en chance for min bristning vil gå op og måske blive endnu værrer? 

Gik det så stærkt pga af pillerne ? 

Kan jeg forvente det vil gå meget stærkere næste gang hvis jeg føder alm. ? 


Mvh hende den skræmte

 

Kære dig


Tak for dit brev. Det gør mig ondt at høre, du har haft en dårlig oplevelse første gang.


Jeg vil prøve her at svare på dine spørgsmål...


- Kejsersnit efter en grad 3A bristning: Ved en grad 3A bristning er muskulaturen rundt om endetarmen berørt - og det er som regel en læge, der syer bristningen efter fødslen. Nogle fødesteder anbefaler kejsersnit efter en stor bristning, hvis kvinden har haft gener efter fødslen i form af ufrivillig afføring. Langt de fleste kommer sig helt og holdent over en grad 3A bristning - som det heldigvis også lyder som om, du er. 


- Kejsersnit på mors ønske: Du skriver ikke noget om, at du har problemer med afføringen efter fødslen, så din grad 3A bristning giver på den måde ikke anledning til at anbefale dig kejsersnit næste gang. Hvis du vælger kejsersnit bliver det på dit ønske. Nogle fødesteder laver kejsersnit på mors ønske, andre gør ikke. Så det må du høre dit fødested om.


- Risiko for ny bristning: Som udgangspunkt vil dit gamle ar ikke springe op næste gang af den simple grund, at arvæv er mere stærkt og sejt end væv, der ikke tidligere er bristet. Så hvis du får en rift bliver det ved siden af den gamle rift eller et andet sted. 

 Og ja, du kan godt risikere at gå i stykker igen. 

Der er to ting, du selv kan gøre for at minimere bristning; du skal vente med at presse, til hovedet står helt ned på bækkenbunden (det skal jordemoderen nok fortælle dig) og du skal i samarbejde med din jordemoder 'lirke' barnets hoved ud. Ikke noget med at skyde hovedet ud i raketfart. Hovedet skal lige så stille ud over mellemkødet. Og det kan du helt sikket fint finde ud af i samarbejde med din jordmoder. De fleste jordmødre vil også ved hjælp af håndgreb på mellemkødet og på barnets hoved, hjælpe med at lirke hovedet ud.


Igangsættelse med piller: Det er ikke til at sige, om det er igangsættelsespillerne, der lavede din vestorm eller om pillerne har kickstartet din egen krops vehormonproduktion. Kroppen kan godt lave vestorm, selv om den ikke er stimuleret. Og af samme årsag, kan jeg ikke sige om din krop vil føde lige så hurtigt næste gang. 

 Jeg tror dog, at når du først går i aktiv fødsel og har fået gode veer, at din fødsel vil blive pænt hurtig igen. 


Mit råd til dig, er at træne din vejrtrækning og andre fødselsteknikker her i graviditeten, så du har et reelt værktøj at ty til, når veerne begynder...

Jeg håber, rigtig meget for dig, at du kommer bedre ud på den anden side næste gang. Dårlige fødselsoplevelser kan sidde i kroppen længe efter.


Venlig hilsen

Karen Bøhrnsen

JordemoderX
Id:1470
Oprettet:2018-09-03 00:09:31
Besvaret:2018-09-04 21:53:29

Forældre og Fødsel er en ikke-statslig organisation (NGO) uden partipolitisk tilknytning. Vi arbejder for at forbedre vilkårene for de gravide, de fødende og småbørnsfamilierne. Vores kernesager er at sikre alle en tryg fødsel samt at yde gratis, vidensbaseret og personlig rådgivning.
Derfor tilbyder Forældre og Fødsel blandt andet gratis og anonym ammerådgivning døgnet rundt, året rundt - og man behøver ikke at være medlem af foreningen for at modtage rådgivning


STØT FORÆLDRE OG FØDSEL – MELD DIG IND!

Et års familiemedlemskab kun 330 kr.
Meld dig ind i Forældre og Fødsel – her."

tilbage til oversigten

Annonce

Vil du være medlem - tryk her