Gennembrud i forsikringssager: Sådan fik Lotte erstatning for sin fødselsskade

03-03-2023

Foto: Privat/Lotte Gyrup Lund

Foto: Privat/Lotte Gyrup Lund

Nye afgørelser 
Ankenævnet for Forsikring har i 2022 givet medhold til to kvinder med fødselsskader i form af alvorlig bristning og brækket haleben, hvor forsikringsselskaberne i første omgang havde afvist at dække deres skader. Der har ligeledes været behandlet en sag om nedsunken blære og tarm efter en fødsel med lang pressefase, hvor kvinden søgte om dækning af behandlingsudgifter via sin ulykkesforsikring og fik afslag. I denne sag blev der ikke givet medhold, da nævnet vurderede at det ikke var bevist, at hun under fødslen havde været udsat for en pludselig hændelse. Kendelserne kan læses her.

De to afgørelser fra Ankenævnet for Forsikring gør det klart, at skader i forbindelse med fødsler eller graviditet, bør dækkes af forsikringen på linje med andre skader, der sker pludseligt i forbindelse med en fysisk kraftanstrengelse.

Afsløring af diskriminerende praksis 
I 2020 kom det frem, at kvinder i årevis af deres forsikringsselskaber har fået afslag på at få dækket udgifter til eksempelvis behandlinger i forbindelse med skader og smerter, der er opstået under graviditet og fødsel. Kvinderne måtte selv betale for eksempelvis fysioterapi og anden behandling, og de kunne ikke få godtgørelse for varige skader.

Siden blev det slået fast at det er ulovlig og diskriminerende praksis at undtage gravide og fødende for at være dækket af ulykkesforsikring, således at sagerne nu skal vurderes på lige fod med andre ulykkestilfælde.

Flere selskaber har accepteret at betale bøder for at bryde ligebehandlingsloven samt udbetalt erstatning til mere end 3.000 kvinder, og bebudet at de ville tilrette deres praksis og retningslinjer, men senest i oktober 2022 kunne vi hos læse at Tryg fortsat vejledte deres kunder forkert.

Det er en årelang forkert praksis, der skal vendes, og gravide og fødende skal vide, at det er, eller kan være, muligt at få dækket af udgifter til behandling af følger efter graviditet og fødsel via deres ulykkes- og/eller sundhedsforsikring.

Lotte fik hjælp fra Institut for Menneskerettigheder - efter tip fra Forældre og Fødsel
En af de kvinder, der har taget kampen op med forsikringsselskabet - med hjælp fra Institut for Menneskerettigheders Ligebehandlingsrådgivning - er en af vores medlemmer, Lotte Gyrup Lund:

- Jeg så jeres opslag om gennembrud i forsikringssager (i Forældre og Fødsels Facebook-gruppe, red.) og tog et screenshot af telefonnummeret til Ligebehandlingsrådgivningen. Jeg tænkte læænge over det inden jeg fandt modet til at kontakte dem, tror der gik 2 måneder. Jeg havde lissom været igennem så mange nederlag og afvisninger. Men jeg er så glad for at jeg gjorde det! Jeg fik den sødeste kvinde i røret, som sagde, at det ikke var okay, den behandling, jeg havde fået, og at de godt kunne hjælpe mig. Fra da af overtog hun al kontakt med forsikringsselskabet og jeg skulle "bare" være behjælpelig med at fremskaffe den dokumentation, der skulle bruges. Jeg tror det hjalp, at jeg også havde været hele turen igennem patientklagenævnet og patienterstatningen, hvor min sag var blevet afvist. 

Lotte fødte en søn i august 2020, en stor dreng på 5 kg., som betød at hun måtte få et fødselsklip, for at få ham ud.

- Det så hverken rigtigt ud eller føltes rigtigt, den måde det var blevet syet på, bagefter. Min læge sagde også, at det så helt forkert ud. Jeg var til tre konsultationer, der hvor jeg havde født, men de mente ikke at der var noget i vejen eller noget at gøre. Men jeg havde smerter og kunne ikke leve med den måde det var syet på, hvor det var som om at noget fra de ydre kønslæber var syet sammen med de indre, og der var dannet en flap. 

Jeg blev tilset på et privathospital i oktober 2020, som fortalte at de godt kunne rette op på det kosmetiske, men ikke garantere at et indgreb ville fjerne smerterne. Jeg meldte det til forsikringen for at få hjælp til behandling. Det blev afvist, så jeg lånte pengene af min far og blev opereret i marts 2021. Operationen hjalp på det kosmetiske og har også fjernet nogle af mine smerter. 

Efter Lotte havde set vores opslag, ringede hun selv til forsikringsselskabet, men blev afvist igen. Da Ligebehandlingsrådgivningen tog over og henviste til de nye afgørelser i Ankenævnet for Forsikring samt at de ville gå samme vej med Lotte sag, skete der noget. Forsikringsselskabet har nu anerkendt at der er tale om en skade og har erkendt at de skulle have dækket behandlingsomkostningerne. Lotte fik ret hurtigt derefter penge ind på kontoen fra forsikringsselskabet, svarende til det beløb hun betalte for indgrebet. 

- Jeg har prøvet at være åben omkring det og talt med venner og familie. Det er ikke alle der forstår hvordan ting, der opstår under en fødsel kan være en ulykke. Jeg har fx. fået at vide, at når man planlægger at blive gravid og føde, ved man at der er en risiko. Jeg har prøvet at stille en sammenligning op, som illustrerer hvor hyklerisk det er: Når en person, som vælger at gå til håndbold, som man ved er en kontaktsport med risiko for skader, pådrager sig en skade, så får de betalt behandling og erstatning for méngrad uden nogen blinker. Men når der sker skader under en fødsel, så skal man bare leve med det? Jeg har stadig gener; det gør ondt hver dag, der er hævelse, det gør altid ondt ved sex, jeg kan ikke have jeans på uden et beskyttende lag, som fx. et bind, i mellem. Det er virkelig indgribende i livskvaliteten.

I Lottes sag udestår nu en opgørelse af méngrad, og der skal hun, som den første i hendes forsikringsselskab, til en speciallægeundersøgelse hos en gynækolog. 

- Det ville jeg da helst være foruden, mest fordi jeg er bange for - igen - at få at vide, det er noget der bare sidder i mit hoved. Men jeg er glad for at jeg har taget kampen op. Jeg kan mærke at det hjælper mig med at komme videre fra det, der er sket. Jeg kan også kun opfordre andre til at gøre det samme. Vær åben og fortæl om det, kontakt forsikringsselskabet og Ligebehandlingsrådgivningen, hvis det er nødvendigt. Det nytter noget og det er ikke i orden, at vores fødselsskader ikke skal dækkes ligesom alle andre slags skader. Jeg tror på, at der lys forude. 

Søg rådgivning
Vi opfordrer alle, der har fået afslag, afvisning eller afholdt sig fra at søge dækning af behandlingsudgifter, til at kontakte Institut for Menneskerettigheders Ligebehandlingsrådgivning på telefon 3269 8666, som er åben mandag-torsdag kl. 12.00-15.00

Følgerne skal være af et omfang, som har en vis varighed og konsekvens for ens funktionsniveau og livskvalitet (som fx. inkontinens, daglige smerter, psykiske følger/mén og lignende), men de vurderer hver enkelt sag individuelt, så hvis du er i tvivl, så ring ind og forhør dig.

Læs mere om Institut for Menneskerettigheders arbejde med forsikringsselskabernes diskriminerende praksis overfor gravide og fødende her.

Og læs DR's dækning af emnet her. Du kan blive klogere på hvordan hele sagen om 20 års ulovlig praksis blev oprullet, i podcasten Genstarts episode En tyk mavepuster.